Partners

3 Redenen om Chatter te worden bij de Zelfmoordlijn

Bij Zerocopy vinden we verrijking zeer belangrijk, die kan je vinden op allerhande manieren, van sport tot reizen tot een leuke hobby. Deze week, echter willen we een ietwat onconventionele hobby in de aandacht zetten. We laten dus een chatter bij de zelfmoordlijn aan het woord om het taboe te doorbreken en jullie een andere kijk op de zaken te bieden, veel leesplezier!

Wanneer mensen horen dat ik vrijwilligerswerk doe bij de Zelfmoordlijn, is de eerste reactie vaak: “oei, is dat niet zwaar?”. Het is inderdaad geen lichtzinnig vrijwilligerswerk, maar de tegenpool van niet lichtzinnig hoeft niet per se “zwaar” te zijn. Ik zou eerder spreken over intens, verrijkend, voldoening schenkend, enzovoort. Hoewel er veel meer zijn, vertel ik hier graag over de drie belangrijkste redenen die het chatten aan de Zelfmoordlijn voor mij echt de moeite waard maken.

1. Er gewoon zijn is buitengewoon

Je zou misschien kunnen denken dat het werk aan de lijn altijd heel spannend is, of dat je altijd op elk moment het perfecte antwoord moet klaar hebben. Want wat als je het verkeerde zegt, of wat als je de situatie niet onder controle hebt? De ervaring heeft me echter geleerd dat het eigenlijk vooral gaat om luisteren, om er zijn voor anderen op een moment in hun leven waarop ze het meest kwetsbaar zijn. Vaak schuilt er op zo’n moment toch nog een enorme kracht in hen, en deze kracht samen opnieuw ontdekken geeft echt wel een gevoel van voldoening, zowel voor jezelf als voor de ander.

2. Vrijwilligerswerk bij de Zelfmoordlijn is niet zozeer zwaar om te dragen, dan wel verrijkend en uitdagend”

Natuurlijk zijn de gesprekken aan de Zelfmoordlijn vaak heel beladen en zwaar, dat kan ik niet ontkennen. De opleiding voor vrijwilligers voorziet je van een stevige basis, maar op het moment dat je een chatgesprek begint sta je er alleen voor. Toch is dit ook net het uitdagende aan de job: jij bent degene die het gesprek zal voeren, en je haalt elke keer opnieuw het beste in jezelf naar boven. En als het gesprek dan goed verloopt, dan ben je best wel trots op jezelf. Dit werk draagt op die manier dan ook heel erg bij aan je persoonlijke ontwikkeling.

3. De Zelfmoordlijn heeft me anders naar de wereld en de mensen rondom mij doen kijken.

Het werk bij de Zelfmoordlijn heeft me een heel andere kijk op de wereld en de mensen rondom mij gegeven” Sinds ik bij de Zelfmoordlijn werk als chatter, sta ik op een andere manier in het leven. Ik ervaar des te meer dat een heel groot deel van de mensen het echt zwaar heeft en geen weg vindt in de maatschappij, tot op het punt waarop zelfdoding de enige uitweg lijkt. Dit maakt dat ik meer open sta voor de verhalen van anderen en dat ik niet meer zo snel beoordeel of veroordeel. Want een oordeel is snel geveld, maar de gevolgen voor een ander zijn vaak immens.
Op 10 september, Werelddag Suïcidepreventie, breidt de chatdienst van de Zelfmoordlijn haar openingsuren uit. Vanaf dan zal de chat bereikbaar zijn tussen 18.30 en 22.00. Onze vrijwilligers zijn er klaar voor om deze uitdaging aan te gaan, maar kijken altijd uit naar nieuwe vrijwilligers om hen te komen versterken! Ben je getriggerd door de drie redenen van onze chatvrijwilliger? Aarzel dan niet om het ons te laten weten, en meld je aan via www.zelfmoord1813.be/vrijwilligers

Leave a Reply